O metodah

laserOsnove operacije LASIK

Če nosite očala ali kontaktne leče, morda razmišljate o operaciji za izboljšanje vida. Pri postopku LASIK se uporabi laser, da se preoblikuje roženico – prozorno okroglo kupolo na sprednji strani vašega očesa – in tako izboljša način kako vaše oko fokusira svetlobne žarke na vašo mrežnico. LASIK je okrajšava za laser-assisted in situ keratomileusis.

Preden se prijavite na takšno operacije je tukaj nekaj stvari v razmislek:

 • LASIK je operacija na zelo občutljivem delu vašega očesa, postopka se ne da razveljaviti.
 • Kot pri vsaki operaciji obstajajo tveganja in možne komplikacije.
 • Milijoni ljudi so opravili LASIK, veliko izmed njih zelo uspešno, a ta operacija ni za vsakogar.
 • Operacija LASIK vam morda ne bo zagotovila perfektnega vida. Ameriška akademija za oftalmologijo (AAO) poroča, da devet od 10 pacientov doseže vid nekje med 20/20 in 20/40, toda vid 20/40 morda ni dovolj oster za določena dela ali prostočasne aktivnosti. Tudi 20/20 ne pomeni vedno popolnega vida. Podroben, natančen vid je lahko nekoliko zmanjšan.
 • Tudi z operacijo LASIK za izboljšanje vašega vida na daljavo obstaja verjetnost, da boste potrebovali bralna očala v vaših 40-ih. Operacija LASIK ne more popraviti ali preprečiti presbiopije, izgubo moči osredotočanja za gledanje bližnjih predmetov, ki je povezana s starostjo.
 • Če ste kratkovidni in še ne potrebujete bralnih očal, lahko opravljena LASIK operacija pomeni, da boste potrebovali bralna očala prej, kot bi jih, če operacije ne bi opravili.
 • Koristi postopka LASIK se lahko zmanjšajo skozi čas. Več kot 10 odstotkov LASIK pacientov v ZDA potrebuje ponovno operacijo, ki se imenuje “ponovno zdravljenje”, da ponovno vzpostavijo želeno popravo vida. To je bolj verjetno za ljudi, ki so bili bolj kratkovidni ali kratkovidni, ali pa so imeli astigmatizem pred operacijo LASIK.
 • Večina zavarovanj ne krije operacije.

Razumevanje svojih oči

Da bi videli jasno, morata roženica in leča ukrivljati ali lomiti svetlobne žarke, tako da se ti usmerijo na mrežnico – plast celic na zadnji strani očesa, ki so občutljive na svetlobo. Mrežnica pretvori svetlobne žarke v impulze, ki so nato posredovani možganom, ki jih prepoznajo kot slike. Če svetlobni žarki niso usmerjeni na mrežnico, je slika, ki jo vidite, zamegljena. To se imenuje refrakcijska napaka. Očala, kontaktne leče in refrakcijska operacija skušajo zmanjšati te napake tako, da svetlobne žarke usmerijo na mrežnico.

Refrakcijske napake povzročajo nepopolno oblikovano oko, roženica ali leča – ali v primeru presbiopije leča, ki ne more dovolj spremeniti svoje oblike, da bi se osredotočila na bližnje predmete – in so naslednjih osnovnih tipov:

 • miopija je drugo ime za kratkovidnost, kjer so le bližnji predmeti jasni ali razločni
 • hiperopija je drugo ime za daljnovidnost, kjer so samo predmeti, ki so daleč stran, jasni ali razločni
 • astigmatizem je ko so podobe zamegljene, ne glede na to, če so blizu ali daleč
 • presbiopija, ali “starajoče oko”, je stanje, ki se običajno razvije v starosti med 40-im in 50-im letom, zaradi katerega je težko videti na zelo blizu. Popravi se lahko z bifokalnimi ali bralnimi očali, a se je običajno ne da popraviti z operacijo LASIK ali katero drugo refrakcijsko operacijo.

Ali ste primeren kandidat za operacijo LASIK?

LASIK ni za vsakogar

 • Stari morate biti najmanj 18 let (za nekatere laserje 21). Vid ljudi, ki so mlajši od 18 let, se še vedno spreminja.
 • Ne smete biti noseči ali dojiti. To lahko spremeni izmerjeno refrakcijo očesa.
 • Ne smete jemati zdravil na recept, kot na primer Accutane ali oralni prednisone.
 • Vaše oči morajo biti zdrave in vaši izvidi stabilni. Če ste kratkovidni, morate LASIK preložiti dokler se vaša refrakcija ne stabilizira. Kratkovidnost se lahko pri nekaterih pacientih povečuje do srednjih ali poznih dvajsetih let.
 • Vaše splošno zdravje mora biti dobro. Operacija LASIK ni priporočljiva za paciente s sladkorno boleznijo, revmatoidnim artritisom, lupusom, glavkomom, očesnim herpesom, katarakti, motnjami roženice in retinalnimi boleznimi. Pogovorite se o svojem splošnem zdravju s svojim kirurgom.
 • Preteklost s “suhimi očmi” je lahko pomembna. Če ste imeli težave s suhimi očmi zaradi nošenja kontaktnih leč, jemanja določenih zdravi ali zaradi kakšnega drugega razloga, se pogovorite s svojim očesnim zdravnikom o tem, kako lahko to vpliva na operacijo LASIK. Pred operacijo LASIK ali kakšno drugo refrakcijsko operacijo vas je potrebno pregledati zaradi suhih oči.

Druge stvari za razmislek

 • Tveganja in nagrade. Če ste zadovoljni z nošenjem kontaktnih leč ali očal, se boste morda raje odrekli operaciji.
 • Vaša pričakovanja od operacije. So realistična? V splošnem, če imate zelo slab vid, to zmanjša možnost za uspešnost operacije LASIK in poveča možnost za ponovno zdravljenje.
 • Zahteve delovnega mesta in aktivnosti življenjskega sloga. Pogovorite se s svojim zdravnikom o delu, športu in rekreaciji, da se prepričate, če je operacija LASIK primerna za vas.
 • Če ste kandidat za monovizijo, ki eno oko popravi za vid na daleč in drugo za vid na blizu. Operacija LASIK ne more popraviti presbiopije tako, da lahko na eno oko vidite tako na blizu kot na daleč. Vendar pa se lahko uporabi za popravo daljnovidnosti na enem očesu in kratkovidnosti na drugem. Če se lahko navadite na ta popravek, bo to lahko izničilo ali zmanjšalo vašo potrebo po bralnih očalih. Vendar pa ime monovizija svoja lastna tveganja:
  • Po monoviziji očesi ne sodelujeta več med seboj. To povzroči slabšo kakovost vida in zmanjša zaznavanje globine. Ti učinki so najbolj opazni v slabi osvetlitvi in med opravljanjem nalog, ki zahtevajo zelo oster vid.
  • Kot posledico boste morda morali nositi očala ali kontaktne leče za daljnovidnost ali kratkovidnost med opravljanjem vizualno zahtevne naloge, kot so vožnja ponoči, delo z nevarno opremo ali izvajanje poklicnih nalog, ki zahtevajo zelo oster vid na blizu.

lasert

Tveganja in zapleti

Pred operacijo vam naj vaš kirurg razloži tveganja in možne komplikacije, vključno  s plusi in minusi operacije  enega ali obeh očes na isti  dan. To je postopek  “informiranega soglasja”.

Tveganja

 • Slepota in nepopravljiva škoda oči. V redkih primerih lahko napake med operacijo (na primer napake v delovanju laserja) ali komplikacije po operaciji (na primer vnetje) povzročijo nepopravljivo škodo očem, vključno s trajno slepoto. V nekaterih primerih je težave mogoče popraviti z dodatnimi operacijami ali drugimi posegi.
 • Izguba vida. Lahko da po operaciji ne boste videli enako dobro – tudi z očali ali kontaktnimi lečami – kot ste videli z očali ali lečami pred operacijo. Ali pa boste potrebovali očala ali kontaktne leče, da boste videli enako dobro, kot ste videli pred operacijo.
 • Hude težave z nočnim vidom. Lahko da boste razvili izčrpavajoče vidne simptome, predvsem bleščanje, svetlobne obroče in/ali dvojni vid, ki lahko resno vplivajo na vaš nočni vid.
 • Zmanjšanje občutljivosti za kontrast, “svežino” ali ostrino. Predmeti se lahko pojavijo nejasni ali sivkasti. Tudi z dobrim vidom glede na vidno tabelo, je možno da v primerjavi z vidom pred operacijo ne boste videli enako dobro v situacijah z nizkim kontrastom.
 • Hud sindrom suhih oči. Kot posledica operacije vaše oko morda ne bo več zmožno proizvajati dovolj solza, da bi ga te ohranjale vlažnega in prijetnega. Suho oko ne povzroča le nelagodja, temveč lahko tudi zmanjša kakovost vida zaradi občasnega zamegljevanja in drugih vizualnih simptomov. To stanje je lahko trajno. Potrebna je intenzivna terapija s kapljicami in uporaba čepkov ali pa kakšni drugi postopki.

Komplikacije

 • Infekcija ali vnetje roženice. Te težave lahko zahtevajo ponovno operacijo ali kakšne druge posege.
 • Težave z zavihkom roženice po operaciji. Ti vključujejo nepravilne ali nepopolne zavihke, vraščanje celic pod zavihkom, ki ga je morda potrebno operativno odstraniti in nepravilno celjenje, ki ima za posledico izkrivljeno roženico, ki jo je mogoče popraviti samo s presaditvijo.

laserRefraktivna kirurgija je izraz, ki ga uporabljamo za opisovanje postopkov s katerimi se odpravljajo  običajne motenje vida (kratkovidnost,  astigmatizem in presbiopija), ki zmanjšujejo odvisnost od predpisanih očal in/ali kontaktnih leč.

Trenutno je v refraktivni kirurgiji najbolj popularen laserski postopek LASIK (LAY-sik). Obstajajo pa tudi druge vrste refraktivne kirurgije—vključno z drugimi laserskimi postopki in  postopki intraokularne leče (IOL)—ki so glede na vaše potrebe za vas lahko boljša izbira.

Ta članek vam bo pomagal spoznati več kirurških možnosti, če pa vas zanima izbirna kirurgija korekcije vida, se boste o tem lažje pogovorili z vašim okulistom.

Osnove korekcijske očesne kirurgije

Preden so v petdesetih letih kontaktne leče postale popularne, so bila v zadnjih sedmih stoletjih očala edini praktični način za odpravljanje refraktivnih motenj vida.

Sedaj so na področju korekcijske očesne kirurgije na voljo različni sodobni pristopi za izboljšanje vida – od laserskega preoblikovanja očesne površine LASIK (lokalna keratomileuza s pomočjo laserja) in PRK (keratektomija) – do  kirurškega vstavljanja umetnih leč.

Pri LASIK, PRK in podobnih postopkih energija laserja preoblikuje krivino roženice  in tako spremeni način vstopa svetlobnih žarkov v oko. Umetne leče, ki so kirurško vstavljene v oko  prav tako spremenijo svetlobne žarke in tako izostrijo vid.

 

Evolucija korekcijske očesne kirurgije

V zadnjih petindvajsetih letih so se kirurške tehnike, orodja in postopki korekcije vida hitro razvile.

Radialna keratotomija (RK), ki se je v Združenih državah Amerike  uporabljala zlasti v osemdesetih letih, je vključevala t.i. vrezovanje za glajenje očesne površine s čimer je prišlo do korekcije kratkovidnosti.

Vendar pa so rezultati, še posebej dolgoročno, nekaterim posameznikom povzročali težave. Znatno bleščanje, regresija, nihanje vida in drugi stranski učinki, kot so težave z nočnim vidom, so bili pri pacientih z višjo dioptrijo na katerih je bila opravljena radialna keratotomija nekaj običajnega, medtem ko so bili pri pacientih z nižjo dioptrijo takšni stranski učinki manj pogosti.

RK je kot začetna korekcija vida iz teh razlogov in zaradi napredka postopkov laserske korekcije sedaj tako rekoč zastarela.

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) je bil prvi uspešni postopek laserske korekcije vida, ki se je uporabljal za odstranjevanje (ablacija) tkiva neposredno iz očesne površine, da se je tako spremenila ukrivljenost roženice. PRK, ki je prav tako poznana kot  površinska ablacija, je bila izven  Združenih držav Amerike izvedena v osemdesetih letih in je  leta 1995 prejela odobritev Urada za živila in zdravila (FDA). Poseg PRK se še vedno pogosto uporablja, vendar pa je poseg LASIK (glej spodaj) danes daleč najbolj popularen laserski postopek.

Vendar pa se je v zadnjih letih poseg PRK ponovno vrnil zaradi študij, ki kažejo da PRK in LASIK dajeta podobne rezultate. Prav tako pa do regeneracije živcev na očesni površini pri posegu PRK pride hitreje kot pri posegu LASIK zaradi postopka, ki bi lahko vplival na zmanjšanje težav zaradi suhih oči in drugih zapletov, ki se lahko pojavijo dokler proces zdravljenja ni zaključen.

Ker je poseg PRK površinski postopek, pri njem prav tako ni tveganja za kirurške zaplete pri režnju.  Pri posegu PRK ne nastane tanek in prepognjen reženj, kot se to dogaja pri posegu LASIK. V primerih, ko je pri osebi roženica preveč tanka, da bi lahko opravili kirurški poseg  LASIK je videti, da je postopek PRK varnejši.

Zaradi najnovejših tehnoloških napredkov imajo kirurgi na voljo boljše metode za ustvarjanje tanjših režnjev na predvidljivi način, kar pomeni, da bodo sedaj osebe s tanko roženico  mogoče lahko kandidati za LASIK postopek.

Če imate tanko roženico in visoko stopnjo kratkovidnosti, ki zahteva dodatno ablacijo za preoblikovanje oči pa bi morda vseeno lahko razmislili o drugačnem tipu postopka za izboljšanje vida.

laser

S pomočjo tehnologije čelnega vala (Wavefront), ki se uporablja za meritve napak vida pri običajnem postopku LASIK dobivamo zelo natančne rezultate. (Zgornja slika: Abbott Medical Optics WaveScan. Spodnja slika: Alcon LADARVision CustomCornea.)

Glavna prednost postopka LASIK v primerjavi s PRK je v tem, da je takoj po opravljenem postopku nelagodja malo ali nič, vidna ostrina pa se izboljša v roku nekaj ur in ne šele po nekaj dnevih. Glede na to, kako je režen ustvarjen, obstajajo različne oblike postopka LASIK:

 • LASEK (Laserski subepitelni keratomileusis) vključuje ustvarjanje zelo tankega prepognjenega režnja na tanki zunanji plasti (epitelij) očesa, pri čemer jo z alkoholom potisnemo stran od očesne površine, da tako lahko pride do laserskega preoblikovanja oči.
 • Epi-LASIK je kot LASEK, le da se pri tem postopku uporablja posebno rezilno orodje s katerim se reženj dvigne.
 • Brez rezila ali celotni laserski postopek LASIK: namesto mehanskega rezalnega orodja se  pri tem postopku za ustvarjanje reže uporablja dodatni laser. Zaradi laserja, ki se uporablja za ta namen in ki ga je originalno izdelalo ter  tržilo podjetje IntraLase Corp., se je celotni laserski  LASIK včasih imenoval IntraLASIK. Leta 2007  je podjetje Advanced Medical Optics (sedaj Abbott Medical Optics) obdržalo  tehnologijo IntraLase in jo vključilo v platformo podjetja CustomVue excimer laser (iLASIK). Sedaj so na voljo druge znamke LASIK brez rezila, vključno z Ziemer Femto LDV, ki se ga trži kot zLASIK.
 • Wavefront LASIK ali PRK (prav tako poznan kot postopek, ki ga vodi/mu pomaga čelni val (wavefront), ali običajni LASIK/PRK) vključuje zelo moderno analizo, ki je poznana kot wavefront in se uporablja za natančno merjenje načina potovanja svetlobe skozi oko. Excimer laserji z vgrajeno wavefront analizo lahko zaznajo in se avtomatsko prilagodijo subtilnim napakam vida medtem, ko se energija laserja uporablja za preoblikovanje roženice. Študije kažejo, da LASIK, ki ga vodi čelni val (Wavefront) pomaga ohranjati kontrastno občutljivost in zmanjšuje tveganje za nočno bleščanje po kirurškem posegu LASIK, kar je pojasnjeno v naših  vprašanjih in odgovorih o običajnem postopku LASIK.

[Preverite, če ste ustrezen kandidat za kirurški poseg LASIK.]

Konduktivna keratoplastika (NearVision CK by Refractec) uporablja majhno sondo in nizko temperaturne radijske pasove s katerimi se na obrobje jasne sprednje plasti očesa namesti “madeže”. Ta relativno ne-invazivna metoda poveča roženico in tako osebam, ki so daljnovidne omogoča korekcijo vida na blizu. CK se lahko uporablja tudi za korekcijo starostne slabovidnosti ali za izboljšanje vida na blizu osebam, na katerih je bil opravljen poseg LASIK ali operacijo katarakte. CK je prvo odobritev Urada za živila in zdravila (FDA) prejel leta 2002.

Implantantne leče so druga možnost pri operaciji korekcije vida. Verisyse implantantne leče( IOL) podjetja Abbott Medical Optics.

 

Visian ICL implantantne leče Collamer podjetja Staar Surgical.

Implantantne leče (Visian ICL in Verisyse) so podobne kot kontaktne leče in so v letu 2004  prejele prvo odobritev FDA. Leče, ki so kirurško vsajene, so v osnovi primerne za visoko stopnjo kratkovidnosti. Če se uporabijo  implantantne leče, vaša naravna leča očesa ostane na mestu. Obe vrsti leč imata dolgo zgodovino uporabe, v Evropi že več kot petnajst let.

Refraktivna menjava leč  je še eden od notranjih očesnih postopkov, pri katerem se laserja ne uporablja. Refrakrivna menjava leč je zelo podobna operaciji katarakte. Vendar pa namesto odstranitve naravne leče očesa, ki je zaradi tvorjenja katarakte postala motna, RLE vključuje odstranjevanje jasne naravne leče, ki se jo  zamenja z umetno lečo drugačne oblike in tako se običajno zmanjša ali odstrani visoko stopnjo daljnovidnosti.

RLE je možnost za korekcijo drugih težav z vidom, kot je na primer kratkovidnost. Vendar pa v primerjavi z drugimi vrstami postopkov korekcije vida, pri RLE obstaja višja stopnja tveganja zaradi zapletov. Iz tega razloga se RLE običajno uporablja samo v primeru, ko je potrebna močna korekcija vida.

Operacija katarakte je prav tako možen postopek za korekcijo vida. Novi implantanti leč, ki so bili razviti za operacijo katarakte, lahko poleg korekcije kratkovidnosti in daljnovidnosti delno povrnejo vid na blizu. Trenutno veliko kirurgov, ki izvajajo operacije katarakte, uporablja leče, ki se imenujejo multifokalne intraokularne leče   ali  prilagodljive IOL , rezultati pa so obetavni.

Osnovne stroške operacije katarakte krijeta Medicare in zdravstveno zavarovanje, lahko pa se odločite, da boste dodatne stroške za te sodobne leče, ki vam lahko vid povrnejo v celoti, pokrili samoplačniško. Zaradi tega se sedaj lahko operacija katarakte upošteva kot refraktivni kirurški postopek, vendar samo če želite za celotno korekcijo vida doplačati.

 

[Preberite pogosto zastavljena vprašanja o starostni slabovidnosti – korekcijske intraokularne leče  (IOL).]

Laserska očesna kirurgija PRK:

Kaj je postopek PRK in v čem se razlikuje od LASIK?

PRK (foto refraktivna keratektomija) je vrsta refraktivnega kirurškega poseg  s katerim se korigira miopija (kratkovidnost),hiperopija (daljnovidnost) in astigmatizem.

PRK je bila prva vrsta laserske očesne kirurgije za izboljšanje vida in je predhodnica popularnega postopka LASIK . Čeprav v primerjavi s postopkom LASIK okrevanje po PRK traja nekoliko dlje, je ta še vedno  splošno  uporaben in v primerjavi s postopkom LASIK ponuja nekaterim pacientom prednosti.

Tako kot LASIK in druge vrste laserske očesne kirurgije, se pri posegu PRK z Excimer laserjem preoblikuje  roženico  in svetlobi, ki vstopa v oko omogoči, da se ustrezno fokusira v mrežnico, kar omogoča oster vid.

NAJBOLJ PRIMERNI KANDIDATI

miopija, hiperopija in/ali astigmatize, osebe, ki so neprimerne za poseg LASIK

 • Trajanje postopka: približno 10 minut na oko
 • Običajni rezultati: 20/20 vida brez uporabe očal ali kontaktnih leč
 • Čas okrevanja: za stabilizacijo vida od nekaj dni do nekaj tednov

Stroški operacije od 539€ po posameznem očesu

 

Glavna razlika med postopkom PRK in LASIK v tem, da se pri kirurškem posegu LASIK naredi tanek  prepognjen reženj na roženici, da je tako omogočen dostop do dela, ki se ga zdravi, pri posegu PRK pa se odstrani celotni zunanji sloj epitelija roženice, da se tako odkrije območje, reženj pa se ne ustvari. Excimer laser tako pri postopku PRK kot pri LASIK oblikuje stromalno plast  roženice in korigira vašo refraktivno napako.

Prav tako je na voljo različica posega PRK, ki se imenuje LASEK. Namesto, da se odstrani zunanjo plast epitelija roženice, kot se to izvede pri posegu  PRK, LASEK vključuje dvigovanje epitelnega sloja (uporablja se kirurški inštrument imenovan trephine), ki se ga med operacijo ohrani, nato pa se ga na koncu postopka ponovno namesti na očesno površino.

Popularnost posega LASEK je zaradi počasnejšega okrevanja vida v primerjavi s PRK upadla, saj zamenjana epitelna plast pri posegu LASEK potrebuje več časa za celjenje, kot rast nove epitelne plasti pri PRK.

Primerjava PRK in LASIK

laser

Končni rezultati kirurškega posega PRK so primerljivi z rezultati posega LASIK , vendar je prvo okrevanje pri posegu PRK počasnejše, saj epitelne celice potrebujejo nekaj dni, da se regenerirajo in pokrijejo površino očesa.

Prav tako je v prvih dneh po operaciji povečano tveganje za očesno infekcijo in zamegljenost vida. Pacienti, ki so opravili poseg LASIK na splošno občutijo manj nelagodja, njihov vid pa se hitreje stabilizira, pri posegu PRK pa se vid izboljšuje postopoma, končni rezultat pa je viden šele po nekaj tednih.

Poseg PRK pa vseeno ponuja očitne ugodnosti. Ker se pri posegu PRK reža na roženici ne ustvari (kjer je epitelno in globlje stromalno tkivo) se lahko zdravi celotna debelina spodaj ležeče strome.

To je še posebej ugodno v primeru, da je za poseg LASIK roženica pretanka ali če ste poseg LASIK v preteklosti že opravili in imate zaradi tega tanjši preostanek roženice. Prav tako v zvezi z režnjem ni tveganja za zaplete, tveganje za prekomerno odstranitev roženice z Excimer laserjem pa je zmanjšano.

prednosti in slabosti POSTOPKA PRK
Prednosti Slabosti
Zdravljenje z laserjem je manj globoko kot pri posegu LASIK Počasnejše okrevanje kot pri posegu LASIK
Primeren je za paciente s tanko roženico Za izboljšanje vida je potrebno več časa
Tveganja za zaplete pri reži na roženice ni Povečano tveganje za post-operativno infekcijo, vnetje ali zamegljen vid
Manjše tveganje za zmanjšano debelino roženice V primerjavi z okrevanjem po posegu LASIK je pri posegu PRK med prvo fazo okrevanja več nelagodja

Kako se poseg PRK izvaja?

Najprej vam vaš očesni kirurg z alkoholno raztopino ali topim kirurškim inštrumentom odstrani osrednji del epitelija roženice.

Nato se uporabi Excimer laser s katerim se natančno preoblikuje krivino površine roženice. Zelo specializirani laser, ki je računalniško nadzorovan, pošilja impulze ultra-vijolične svetlobe, ki s pomočjo natančnega vzorca odstrani mikroskopske količine tkiva.

Mehka kontaktna leča, ki služi kot obveza je nato položena na rožnico in  pomaga ščititi vaše oko. Ko vaš zdravnik mehko kontaktno lečo (obvezo) odstrani, se nove epitelne celice običajno regenerirajo v petih dneh.

Kaj lahko pričakujete od kirurškega posega PRK

Prej. Najprej morate izbrati očesnega kirurga , ki ima izkušnje pri kirurškem posegu PRK. Nato boste opravili očesni pregled , s katerim se ugotovi, če ste primeren kandidat za lasersko očesno kirurgijo. Pri pregledu se ocenjuje:

 • Velikost zenice
 • Vlažnost oči, da se tako oceni tveganje za razvoj suhih oči  po laserski očesni kirurgiji in predpiše ustrezno zdravljenje.
 • Ukrivljenost roženice s pomočjo naprave za lociranje roženice s katero se natančno izmeri konture sprednje površine vašega očesa.
 • Debelina roženice.

Vaš  okulist bo prav tako upošteval vaše splošno zdravstveno stanje in zgodovino jemanja zdravil ter zdravila, ki jih jemljete trenutno in na ta način določil, če ste ustrezen kandidat . Če ste uporabnik kontaktnih leč, boste z njihovo uporabo morali za nekaj časa prenehati, saj lahko leče spremenijo naravno obliko vaše roženice. (Za podrobnosti se obrnite na vašega okulista).

Medtem ko se postopek LASIK bolj pogosto uporablja pri korekcijski očesni kirurgiji, je lahko v določenih okoliščinah PRK boljši postopek.

Očesni kirurški poseg PRK je ambulantni postopek, kar pomeni, da se izvaja na osnovi prihoda in takojšnjega odhoda. Dejanski kirurški poseg traja samo petnajst minut. Med posegom ste budni, vaš očesni kirurg pa vam lahko ponudi blago oralno pomirjevalo, ki vam bo pomagalo, da se sprostite.

V oči boste dobili anestetične očesne kapljice, s pomočjo inštrumenta, ki se imenuje spekulum za veke, pa bodo vaše veke ostale široko odprte. Nato vaš kirurg v vaše oči usmeri Excimer laser, ki je programiran na vašo natančno dioptrijo.

Naprošeni boste, da za kratek čas pogledate v svetlobno tarčo, medtem ko laser pošilja impulze svetlobe v vašo roženico pa bo kirurg vaše oko gledal skozi mikroskop.

Energija laserja odstrani mikroskopsko količino tkiva in preoblikuje roženico. Večina ljudi ne občuti nelagodja, lahko pa boste čutili nekoliko pritiska na oči. Vaš kirurg ima popolni nadzor nad laserjem in ga lahko kadarkoli izklopi.

Poseg PRK se izvaja za vsako oko posebej (pogosto najprej eno oko in nato drugo v istem dnevu), vsak postopek pa traja samo pet minut. Nekatere osebe poseg na obeh očesih opravijo na isti dan, nekatere pa se odločijo za poseg na drugem očesu šele po enem ali dveh tednih.

Kirurg nato zdravljeno roženico pokrije s kontaktno lečo, ki služi kot obveza. V nekaj dnevih se epitelne celice regenerirajo, kontaktno lečo pa se odstrani.

Takoj po tem: Naprošeni boste, da po operaciji nekaj časa počivate, potem greste lahko domov (nekdo vas mora peljati).

Kirurg vam bo predpisal lokalne antibiotike ter protivnetna in protibolečinska zdravila, s katerimi boste zmanjšali post-operativno nelagodje in zmanjšali otekanje ter pospešili celjenje. Tako kot pri drugih kirurških posegih, morate tudi pri tem za najbolj optimalne rezultate natančno upoštevati zdravnikova navodila. Naslednjih nekaj tednov boste morali prihajati na redne kontrolne preglede s katerimi se bo proces celjenja nadzoroval.

Pri posegu PRK je proces celjenja daljši kot pri posegu LASIK. Preden se bo vaš vid izboljšal lahko preteče nekaj dni ali tednov, da se bo vaš vid stabiliziral, pa še nekoliko dlje. Večina pacientov na katerih je opravljen poseg PRK lahko pričnejo z vožnjo avta po enem ali treh tednih, preden je vid popolnoma jasen in stabilen pa lahko traja tudi od treh do šest mesecev.

Kateri kirurški postopek za korekcijo oči je za vas pravi?

Ker se naše oči z leti spreminjajo, se spreminja tudi vrsta laserske očesne kirurgije ali druge korekcije, ki jih potrebujemo. Določeni pristopi pri postopku LASIK ali drugi postopki, ki dobro delujejo pri mlajših odraslih so lahko neprimerni za starejše posameznike.

V nekaterih primerih je korekcijska očesna kirurgija popolnoma izključena. Osebe, ki so mlajše od 18 let so redko primerne za lasersko korekcijo vida, saj se zaradi telesne rasti in zorenja njihove oči prehitro spreminjajo.

Prav tako imajo nekateri ljudje določena stanja ali bolezni, zaradi katerih so slabi kandidati za nekatere postopke korekcije vida in so boljši kandidati za druge postopke. Primeri:

 • V primeru, da imate sladkorno bolezen ali katerokoli drugo bolezen, ki vpliva na celjenje ran, ste boljši kandidat za postopek PRK ali LASEK kot za določene vrste postopka LASIK.
 • Če imate nenadzorovan glavkom, po vsej verjetnosti ne izpolnjujete pogojev za postopek LASIK ali za določene druge postopke.
 • Zavedajte se, da se pri nosečnicah na splošno ne sme izvajati katerakoli oblika načrtovane kirurgije vida, saj hormonske spremembe lahko vplivajo na točnost zdravljenja.
 • Življenjski slog ima prav tako močan vpliva na vrsto korekcije vida, ki jo potrebujete. Šivilja potrebuje zelo dober vid na blizu. Uporabniki računalnikov potrebujejo dobro sposobnost hitrega ostrenja. Pilot pa mora ohraniti zaznavanje globine, da ima med letenjem dobro  prostorsko orientacijo.

Na splošno pa so osebe v dvajsetih ali tridesetih letih z blago ali srednjo daljnovidnostjo, kratkovidnostjo, in/ali astigmatizmom običajno odlični kandidati  za lasersko korekcijo vida.

Resne napake vida in korekcijska očesna kirurgija za starejše osebe

Če ste stari več kot štirideset let ali imate resne napake vida, se lahko z vašim očesnim kirurgom pogovorite o naslednjih možnostih:

 • Monovizija. Pri tem pristopu se lahko postopek LASIK uporabi za korekcijo enega očesa za vid na daleč in za korekcijo drugega očesa za vid na blizu ter je lahko rešitev za presbiopijo, ki povzroča zamegljeni vid in prizadene osebe, ki so stare okoli štirideset let.

Vendar pa se nekatere osebe monoviziji ne morejo prilagoditi. Najprej razmislite o uporabi kontaktnih leč z monovizijo ali pa jo preizkusite  s “poskusnimi lečami” pri vašem okulistu, da se tako lahko prepričate, da vam ta pristop odgovarja.

CK prav tako omogoča vrsto monovizije, vendar s širšim območjem vida v korigiranem očesu.

Primeri  multifokalnih in prilagodljivih intraokularnih leč pri operaciji katarakte in refraktivne menjave leč vključujejo (zgornja slika iz leve )  AcrySof IQ ReSTOR (Alcon), ReZoom (Abbott Medical Optics ali AMO) in Crystalens (Bausch + Lomb). Na spodnji sliki je Tecnis (AMO).

 • Multifokalne ali prilagodljive intraokularne leče (IOL). Če boste pri refraktivni menjavi leč ali pri operaciji katarakte izbrali to vrsto leč, bodo te leče trajno zamenjale vašo naravno očesno lečo.

Umetne leče lahko vid povrnejo v celoti, vendar pa lahko pride do stranskih učinkov, kot je zmanjšana globina vidnega zaznavanja ali težave z nočnim vidom v obliki krogcev ali bleščanja.

Poleg tega boste mogoče še vedno morali nositi očala ali kontaktne leče ali pa boste morali opraviti ponovitev laserskega postopka, saj obstaja možnost, da leče ne bodo mogle povrniti popolnega vidnega območja. Prepričajte se in se o pozitivnih in negativnih straneh teh novih leč pogovorite z vašim očesnim kirurgom.

 • Korekcija vida pri hudi kratkovidnosti ali daljnovidnosti. Če ste močno kratkovidni ali daljnovidni potem postopek LASIK, PRK in drugi postopki laserske korekcije vida za vas mogoče niso najboljša možnost, saj imajo svoje omejitve. Če ste močno kratkovidni,  nekateri očesni kirurgi menijo, da so za vas najboljša izbira implantantne leče (Visian ICL in Verisyse).

V primeru močne daljnovidnosti je refraktivna menjava leč, pri kateri umetna leča zamenja vašo naravno lečo,  ustrezna rešitev za vas.

Razmislite tudi o možnosti rešitev večplastne korekcije vida (multiple vision correction solutions), ki je za vašo starost in življenjski slog najboljša možna rešitev, še posebej če ste starejši od štiridesetih let.

Če ste stari okoli trideset let, boste mogoče za korekcijo vida na daleč izbrali postopek LASIK ali PRK. Potem ko boste prišli v sredino štiridesetih let, na vaš vid na blizu pa vpliva  presbiopia, boste morda nadaljevali z “izboljšavo” z uporabo konduktivne keratoplastike.

S  konduktivno keratoplastiko v enem očesu boste zamegljenost vida na blizu, ki nastane zaradi stanja presbiopije in je povezana s starostjo, morda lahko izostrili.

Večina očesnih kirurgov vam bo povedala, da vam trajnega, optimalnega vida ne more zagotoviti nobeden od  postopkov korekcije vida. Tako, kot ste v preteklosti morali zamenjati očala ali kontaktne leče, boste po vsej verjetnosti morali opraviti LASIK izboljšavo ali kakšno drugačno kirurško korekcijo za ohranjanje dobrega vida, ko se starate.

Prav tako se morate zavedati, da pri vseh korekcijah vida obstaja tveganje za blage ali močne  stranske učinke. Preden boste sklenili končno odločitev se zato s svojim očesnim kirurgom ali okulistom podrobno pogovorite o vseh možnostih in potencialnih tveganjih.

Dolgoročni rezultati PRK

Laserski kirurški poseg PRK se v tujini izvaja od leta 1980, v Združenih državah Amerike pa od leta 1995, stopnja uspešnosti pa je zelo visoka. V tem času je zelo napredoval in v nekaterih okoliščinah ostaja prva izbira za zdravljenje.

Rezultati posega PRK in LASIK so podobni. Večini oseb se po posegu PRK vid povrne na 20/20, skoraj vsem pacientom pa se ostrina vida povrne na 20/40 ali več. Nekateri pacienti pa morajo še vedno nositi očala  ali kontaktne leče , vendar pa je dioptrija znatno manjša kot pred posegom.

Post-operativni zapleti pri posegu PRK in LASIK  so redki in lahko zajemajo infekcije in bleščanje (svetlobni odboji ali krogci, ki so najbolj opazni, ko med nočno vožnjo gledate v luči).

Redkokdaj je za izboljšanje vašega vida ali za korekcijo vida, ki se sčasoma postopno slabša, potreben  kirurški postopek izboljšave . Po opravljenem posegu PRK boste po štiridesetem letu zaradi starostno pogojene izgube vida na blizu, ki se imenuje presbiopija, morda potrebovali očala za branje. Urad za živila in zdravila FDA trenutno spremlja klinične preizkuse trajne kirurške korekcije presbiopije.

Poseg LASIK je trenutno najbolj popularen očesni poseg z laserjem, vseeno pa je pomembno, da pri odločanju med PRK in LASIK sledite napotkom in presoji vašega okulista, ki bo določil kateri postopek bolj ustreza vašim individualnim potrebam.

O metodah 5.00/5 (100.00%) 1 vote