fbpx

Osnove operacije LASIK

Osnove operacije LASIK

TORIČNE
Če nosite očala ali kontaktne leče, morda razmišljate o operaciji za izboljšanje vida. Pri postopku LASIK se uporabi laser, da se preoblikuje roženico – prozorno okroglo kupolo na sprednji strani vašega očesa – in tako izboljša način kako vaše oko fokusira svetlobne žarke na vašo mrežnico. LASIK je okrajšava za laser-assisted in situ keratomileusis.

Preden se prijavite na takšno operacije je tukaj nekaj stvari v razmislek:

 • LASIK je operacija na zelo občutljivem delu vašega očesa, postopka se ne da razveljaviti.
 • Kot pri vsaki operaciji obstajajo tveganja in možne komplikacije.
 • Milijoni ljudi so opravili LASIK, veliko izmed njih zelo uspešno, a ta operacija ni za vsakogar.
 • Operacija LASIK vam morda ne bo zagotovila perfektnega vida. Ameriška akademija za oftalmologijo (AAO) poroča, da devet od 10 pacientov doseže vid nekje med 20/20 in 20/40, toda vid 20/40 morda ni dovolj oster za določena dela ali prostočasne aktivnosti.
 • Tudi 20/20 ne pomeni vedno popolnega vida. Podroben, natančen vid je lahko nekoliko zmanjšan.
 • Tudi z operacijo LASIK za izboljšanje vašega vida na daljavo obstaja verjetnost, da boste potrebovali bralna očala v vaših 40-ih. Operacija LASIK ne more popraviti ali preprečiti presbiopije, izgubo moči osredotočanja za gledanje bližnjih predmetov, ki je povezana s starostjo.
 • Če ste kratkovidni in še ne potrebujete bralnih očal, lahko opravljena LASIK operacija pomeni, da boste potrebovali bralna očala prej, kot bi jih, če operacije ne bi opravili.
 • Koristi postopka LASIK se lahko zmanjšajo skozi čas. Več kot 10 odstotkov LASIK pacientov v ZDA potrebuje ponovno operacijo, ki se imenuje “ponovno zdravljenje”, da ponovno vzpostavijo želeno popravo vida. To je bolj verjetno za ljudi, ki so bili bolj kratkovidni ali kratkovidni, ali pa so imeli astigmatizem pred operacijo LASIK.
 • Večina zavarovanj ne krije operacije.
Razumevanje svojih oči

Da bi videli jasno, morata roženica in leča ukrivljati ali lomiti svetlobne žarke, tako da se ti usmerijo na mrežnico – plast celic na zadnji strani očesa, ki so občutljive na svetlobo. Mrežnica pretvori svetlobne žarke v impulze, ki so nato posredovani možganom, ki jih prepoznajo kot slike. Če svetlobni žarki niso usmerjeni na mrežnico, je slika, ki jo vidite, zamegljena. To se imenuje refrakcijska napaka. Očala, kontaktne leče in refrakcijska operacija skušajo zmanjšati te napake tako, da svetlobne žarke usmerijo na mrežnico.

Refrakcijske napake povzročajo nepopolno oblikovano oko, roženica ali leča – ali v primeru presbiopije leča, ki ne more dovolj spremeniti svoje oblike, da bi se osredotočila na bližnje predmete – in so naslednjih osnovnih tipov:

 • miopija je drugo ime za kratkovidnost, kjer so le bližnji predmeti jasni ali razločni
 • hiperopija je drugo ime za daljnovidnost, kjer so samo predmeti, ki so daleč stran, jasni ali razločni
 • astigmatizem je ko so podobe zamegljene, ne glede na to, če so blizu ali daleč
 • presbiopija, ali “starajoče oko”, je stanje, ki se običajno razvije v starosti med 40-im in 50-im letom, zaradi katerega je težko videti na zelo blizu. Popravi se lahko z bifokalnimi ali bralnimi očali, a se je običajno ne da popraviti z operacijo LASIK ali katero drugo refrakcijsko operacijo.
Ali ste primeren kandidat za operacijo LASIK?

LASIK ni za vsakogar.

 • Stari morate biti najmanj 18 let (za nekatere laserje 21). Vid ljudi, ki so mlajši od 18 let, se še vedno spreminja.
 • Ne smete biti noseči ali dojiti. To lahko spremeni izmerjeno refrakcijo očesa.
 • Ne smete jemati zdravil na recept, kot na primer Accutane ali oralni prednisone.
 • Vaše oči morajo biti zdrave in vaši izvidi stabilni. Če ste kratkovidni, morate LASIK preložiti dokler se vaša refrakcija ne stabilizira. Kratkovidnost se lahko pri nekaterih pacientih povečuje do srednjih ali poznih dvajsetih let.
 • Vaše splošno zdravje mora biti dobro. Operacija LASIK ni priporočljiva za paciente s sladkorno boleznijo, revmatoidnim artritisom, lupusom, glavkomom, očesnim herpesom, katarakti, motnjami roženice in retinalnimi boleznimi. Pogovorite se o svojem splošnem zdravju s svojim kirurgom.
 • Preteklost s “suhimi očmi” je lahko pomembna. Če ste imeli težave s suhimi očmi zaradi nošenja kontaktnih leč, jemanja določenih zdravi ali zaradi kakšnega drugega razloga, se pogovorite s svojim očesnim zdravnikom o tem, kako lahko to vpliva na operacijo LASIK. Pred operacijo LASIK ali kakšno drugo refrakcijsko operacijo vas je potrebno pregledati zaradi suhih oči.
Druge stvari za razmislek
 • Tveganja in nagrade. Če ste zadovoljni z nošenjem kontaktnih leč ali očal, se boste morda raje odrekli operaciji.

 • Vaša pričakovanja od operacije. So realistična? V splošnem, če imate zelo slab vid, to zmanjša možnost za uspešnost operacije LASIK in poveča možnost za ponovno zdravljenje.

 • Zahteve delovnega mesta in aktivnosti življenjskega sloga. Pogovorite se s svojim zdravnikom o delu, športu in rekreaciji, da se prepričate, če je operacija LASIK primerna za vas.

 • Če ste kandidat za monovizijo, ki eno oko popravi za vid na daleč in drugo za vid na blizu. Operacija LASIK ne more popraviti presbiopije tako, da lahko na eno oko vidite tako na blizu kot na daleč. Vendar pa se lahko uporabi za popravo daljnovidnosti na enem očesu in kratkovidnosti na drugem. Če se lahko navadite na ta popravek, bo to lahko izničilo ali zmanjšalo vašo potrebo po bralnih očalih. Vendar pa ime monovizija svoja lastna tveganja:

 • Po monoviziji očesi ne sodelujeta več med seboj. To povzroči slabšo kakovost vida in zmanjša zaznavanje globine. Ti učinki so najbolj opazni v slabi osvetlitvi in med opravljanjem nalog, ki zahtevajo zelo oster vid.

 • Kot posledico boste morda morali nositi očala ali kontaktne leče za daljnovidnost ali kratkovidnost med opravljanjem vizualno zahtevne naloge, kot so vožnja ponoči, delo z nevarno opremo ali izvajanje poklicnih nalog, ki zahtevajo zelo oster vid na blizu.
Tveganja in zapleti
Pred operacijo vam naj vaš kirurg razloži tveganja in možne komplikacije, vključno s plusi in minusi operacije enega ali obeh očes na isti dan. To je postopek “informiranega soglasja”.
Tveganja
 • Slepota in nepopravljiva škoda oči. V redkih primerih lahko napake med operacijo (na primer napake v delovanju laserja) ali komplikacije po operaciji (na primer vnetje) povzročijo nepopravljivo škodo očem, vključno s trajno slepoto. V nekaterih primerih je težave mogoče popraviti z dodatnimi operacijami ali drugimi posegi.
 • Izguba vida. Lahko da po operaciji ne boste videli enako dobro – tudi z očali ali kontaktnimi lečami – kot ste videli z očali ali lečami pred operacijo. Ali pa boste potrebovali očala ali kontaktne leče, da boste videli enako dobro, kot ste videli pred operacijo.
 • Hude težave z nočnim vidom. Lahko da boste razvili izčrpavajoče vidne simptome, predvsem bleščanje, svetlobne obroče in/ali dvojni vid, ki lahko resno vplivajo na vaš nočni vid.
 • Zmanjšanje občutljivosti za kontrast, “svežino” ali ostrino. Predmeti se lahko pojavijo nejasni ali sivkasti. Tudi z dobrim vidom glede na vidno tabelo, je možno da v primerjavi z vidom pred operacijo ne boste videli enako dobro v situacijah z nizkim kontrastom.
 • Hud sindrom suhih oči. Kot posledica operacije vaše oko morda ne bo več zmožno proizvajati dovolj solza, da bi ga te ohranjale vlažnega in prijetnega. Suho oko ne povzroča le nelagodja, temveč lahko tudi zmanjša kakovost vida zaradi občasnega zamegljevanja in drugih vizualnih simptomov. To stanje je lahko trajno. Potrebna je intenzivna terapija s kapljicami in uporaba čepkov ali pa kakšni drugi postopki.
Komplikacije
 • Infekcija ali vnetje roženice. Te težave lahko zahtevajo ponovno operacijo ali kakšne druge posege.
 • Težave z zavihkom roženice po operaciji. Ti vključujejo nepravilne ali nepopolne zavihke, vraščanje celic pod zavihkom, ki ga je morda potrebno operativno odstraniti in nepravilno celjenje, ki ima za posledico izkrivljeno roženico, ki jo je mogoče popraviti samo s presaditvijo.
Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 9 očesnih centrov.