Daljnovidnost

daljnovidnost

Daljnovidnost ali  (iz latinščine hyperopia) hipermetropija je motnja vida, ki nastane zaradi nepravilne oblike očesnega zrkla.

Zrklo je prekratko po vodoravni osi in posledica je, da se slika, ki jo oko vidi, izostri za mrežnico. Oko ni zmožno fokusirati bližnjih predmetov, medtem ko oddaljene predmete vidi.

Kako oko pravilno bere sliko?

Da bi videli jasno, morata roženica in leča ukrivljati ali lomiti svetlobne žarke, tako da se ti usmerijo na mrežnico – plast celic na zadnji strani očesa, ki so občutljive na svetlobo. Mrežnica pretvori svetlobne žarke v impulze, ki so nato posredovani možganom, ki jih prepoznajo kot slike. Če svetlobni žarki niso usmerjeni na mrežnico, je slika, ki jo vidite, zamegljena. To se imenuje refrakcijska napaka in zaradi tega imate dioptrijo. Dioptrija je merska enota za merjenje optične moči leč in ukrivljenosti zrcal. Dioptrija je enaka obratni vrednosti goriščne razdalje v metrih. Dioptrija je lahko pozitivna ali negativna. Pozitivna dioptrija fizikalno pomeni pozitivno goriščno razdaljo pri geometriji lomljenja žarkov v očesu –žarki svetlobe, ki vstopijo v oko se lomijo za mrežnico.  V tem primeru govorimo o daljnovidnosti. Daljnovidnost ponavadi nastane zaradi prekratkega očesnega zrkla ali premajhne lomnosti optičnega sistema. Daljnovidni ljudje vidijo jasno na daleč in slabo na blizu. Dioptrija zbiralne leče omogoča korekcijo te napake.

Kako se korigira daljnovidnost?

Daljnovidnost se uspešno zmanjša z lečami, očali ali operacijo oči. Daljnovidnost se v primeru korekcije z očali popravi z zbiralno lečo. Zbiralna leča žarke lomi za mrežnico od koder živčni končiči sliko pošljejo do možganov in tako zaznamo predmete v okolici. V primeru korekcije z kontaktnimi lečami gre prav tako za zbiralne leče, le da so te namesto v očala vtkane v leče. Očala in kontaktne leče kratkovidnost popravijo takrat, ko jih nosite. Če se želite za vedno znebiti dioptrije, pa obstaja možnost laserske operacije oči.

daljnovidnost

Laserska operacija oči je kirurški postopek pri katerem se za izboljšanje vida uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe s katerim se nežno preoblikuje roženico— površina očesa. Z laserjem se odstranijo mikroskopski delci tkiva in roženica se izravna ( odpravi se  kratkovidnost ) ali pa se ji poveča strmina (odpravi se daljnovidnost) in/ali se zgladi njene neenakomernosti (za odpravljanje astigmatizma). Astigmatizem je napaka, pri kateri gre za nepravilno ukrivljenost roženice.

Z 1 povpraševanjem do 11 različnih ponudb za odpravo daljnovidnosti.

Ime in priimek:

Elektronski naslov:

Telefonska številka:

Vaša starost:

Kje bi želeli obiskati specialista:

Vaše sporočilo

 Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

Do 3 kratne razlike med cenami za lasersko operacijo oči!

Pri Doktor 1A smo preverjali cene med ponudniki za lasersko odpravo očesne dioptrije in ugotovili, da je med najcenejšo operacijo (PRK) in najdražjo operacijo (Relex),  kar 3 kratna razlika v ceni?

Zakaj so cene laserske odprave dioptrije tako različne?

– veliko očesnih klinik ne vlaga veliko v nakup nove opreme, ter ne investira v oglaševanje in si posledično verjetno zato lahko privoščijo nižje cene operacij

– nekatere metode operacije se med sabo razlikujejo že v potrošnemu materialu, ter v vrednosti opreme (laserja) s katerim doktor opravi lasersko operirajo oči. Novejši laserji so lahko dražji in zato posledično tudi operacija stane več, kar pa še ne pomeni boljše oz. kvalitnejše operacije.

Zakaj se odločiti za lasersko operacijo?

Laserska operacija je neboleča, je varna in ne predstavlja tveganj. Tehnologija korekcije vida je zelo napredovala in oprema, ki jo imajo klinike je vrhunska in neoporečna. Okulisti so specializirani  strokovnjaki, ki so tovrstne operacije opravili že mnogokrat. Uspešnost operacije je 99.8%. Daljnovidnost tako ne bo več vaša težava.

Metode in pristopi

Na področju korekcijske očesne kirurgije so na voljo različni pristopi za izboljšanje vida. Poznamo lasersko preoblikovanje očesne površine LASIK (lokalna keratomileuza s pomočjo laserja) in PRK (keratektomija) metodo. Tretji pristop je vstavljanje umetnih leč, ki se jih kirurško vstavi v oko.  Laserska operacija oči poleg LASIK in PRK pozna še druge pristope. Gre za različne metode, ki imajo vsaka svoje prednosti in slabosti. Najnovejša, najbolj in tudi najdražja je metoda Relex Smile, ki je zelo prijazna in ne invazivna za oko. Velikost reza je zelo majhna – zgolj 2-3mm (80% manj kot pri lasik metodi) in že kak dan po operaciji se lahko vrnete nazaj v ustaljen ritem. Vse te metode lahko dokončno odpravijo daljnovidnost.

Po operaciji

Takoj po postopku vas bo oko lahko peklo, srbelo ali pa boste imeli občutek, da vam je nekaj padlo vanj. Občutili boste lahko nelagodje ali v nekaterih primerih blago bolečino in vaš zdravnik vam bo morda svetoval, da vzamete blago zdravilo proti bolečinam. Vaš vid bo nekoliko moten ali zamegljen. Instinktivno si boste želeli drgniti oko, vendar si ne smete! Ste na dobri poti, da se vaša daljnovidnost za vedno odpravi. Drgnjenje očesa lahko premakne zavihek, za kar bo potrebno nadaljnje zdravljenje. Poleg tega boste lahko občutili občutljivost na svetlobo, bleščanje, zvezde ali svetlobne obroče okrog luči ali pa bodo vaše beločnice videti rdeče ali krvave. Ti simptomi se bi morali močno popraviti v prvih nekaj dneh po operaciji. Priporočljivo je načrtovati nekaj dni dopusta, dokler ti simptomi ne izginejo.

Posega LASIK in PRK sta ambulantna posega, kar pomeni, da boste v kliniki kirurga preživeli eno uro in po tem odšli domov. Domov vas mora peljati nekdo drug, saj bo vaš vid po posegu nekoliko zamegljen. Večina oseb, na katerih je bil opravljen poseg LASIK, se lahko na svoje delovno mesto vrne naslednji dan. Pri posegu  PRK pa veliko kirurgov priporoča vsaj dva do tri dni počitka. Po operaciji bo vaša daljnovidnost odstranjena.

Ali je laserska operacija dioptrije varna? Kakšna so tveganja?

Organizacija FDA  posega LASIK in PRK prepoznava kot varna in učinkovita. Pri laserski korekcija vida se uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe, ki je računalniško nadzorovan. Kirurg laser vklopi in ga lahko kadarkoli izklopi. Za zmanjševanje tveganja za napake je prisotnih veliko varoval.

Priporočamo vam, da obiščete stran doktor 1a, kjer boste našli še dodatne informacije o operaciji. Daljnovidnost je danes s pomočjo očesnega kirurga odpravljiva. Na voljo vam je 11 klinik v Sloveniji in na Hrvaškem, ki opravljajo različne metode laserske operacije oči. Na voljo vam je brezplačen posvet pri zdravniku, kjer vam bodo pregledali oči in povedali ali ste primeren kandidat. Če kontaktirate okulista preko Doktor 1a vam nudimo dodaten popust v vrednosti 50€.

Daljnovidnost 5.00/5 (100.00%) 1 vote