fbpx

Nasveti

Nasveti

lepotna 0333

Kaj naj pričakujem pred, med in po operaciji?

Kaj pričakovati pred, med in po operaciji se razlikuje od zdravnika do zdravnika in od pacienta do pacienta. Ta del je zbirka informacij pacientov, ki so jo razvili proizvajalci in zdravstveni delavci, vendar ne more nadomestiti pogovora, ki bi ga naj imeli s svojim zdravnikom. Pazljivo preberite te informacije in se s pomočjo tega seznama pogovorite s svojim zdravnikom.

Pred operacijo

Če se odločite za operacijo LASIK, boste potrebovali začetno ali izhodiščno oceno svojega očesnega zdravnika, da se določi, če ste primeren kandidat. To je tisto, kar potrebujete za pripravo na pregled, zraven pa so še podatki o tem, kaj tam pričakovati:

Če nosite kontaktne leče, je pametna ideja, da jih nehate nositi pred vašim izhodiščnim pregledom in preklopite na nošenje očal ves čas. Kontaktne leče spremenijo obliko vaše roženice še za nekaj tednov po tem, ko ste jih nehali nositi, odvisno od tipa kontaktnih leč, ki jih uporabljate. Če kontaktnih leč nimate dovolj časa izven oči, da se vaša roženica pred operacijo vrne nazaj v svojo naravno obliko, ima lahko to negativne posledice. Te posledice vključujejo netočne meritve in slab kirurški načrt, kar ima lahko za posledico slav vid po operaciji. Te meritve, ki določijo koliko tkiva roženice je potrebno odstraniti, je včasih potrebno ponovit najmanj en teden po vašem prvotnem pregledu in pred operacijo, da se zagotovi, da se niso spremenile, posebej če nosite RGP ali trde leče. Če nosite:

 • mehke kontaktne leče, morate prenehati z uporabo 2 tedna pred vašim začetnim pregledom.
 • mehke torus leče ali trde plinoprepustne leče (RGP), morate prenehati z uporabo najmanj 3 tedne pred vašim začetnim pregledom.
 • trde leče, morate prenehati z uporabo najmanj 4 tedne pred vašim prvotnim začetnim pregledom.

Vašemu zdravniku morate povedati:

 • o vašem preteklem in sedanjem zdravstvenem in očesnem stanju
 • o vseh zdravilih, ki jih jemljete, vključno z zdravili brez recepta, ter o vseh zdravilih na katere ste alergični

Vaš zdravnik mora opraviti temeljit očesni pregled in se pogovoriti:

 • če ste primeren kandidat
 • kaj so tveganja in koristi operacije ter njene alternative
 • kaj lahko pričakujete pred, med in po operaciji
 • kaj so vaše odgovornosti pred, med in po operaciji

Med tem pogovorom morate imeti priložnost zastavljanja vprašanj vašemu zdravniku. Vzemite si dovolj časa za razmislek o pogovoru o tveganjih/koristih, za pregled vse informativne literature, ki vam jo ponudi vaš zdravnik, ter da vam zdravnik odgovori na vsa dodatna vprašanja preden se odločite za operacijo in preden podpišete obrazec za informirano soglasje.

Ne smete čutiti pritiska s strani vašega zdravnika, družine, prijateljev ali kogarkoli drugega glede odločitve o operaciji. Skrbno pretehtajte pluse in minuse.

Dan pred operacijo morate prenehati z uporabo:

 • krem
 • losjonov
 • ličil
 • parfumov


Ti izdelki, kakor tudi koščki okrog vaših trepalnic, lahko povečajo tveganje infekcije med in po operaciji. Vaš zdravnik bo lahko zahteval, da si očistite trepalnice za obdobje pred operacijo, da se znebite ostankov in koščkov okrog trepalnic.

Prav tako pred operacijo si uredite prevoz na in z operacije ter vaš prvi naslednji obisk. Na dan operacije vam bo zdravnik lahko dal kakšno zdravilo, da se sprostite. Ker zdravilo poslabša vašo zmožnost za vožnjo in ker bo vaš vid lahko meglen, poskrbite da vas bo lahko nekdo odpeljal domov, tudi če ne vozite.

Med operacijo

Operacija naj bi trajala manj kot 30 minut. Ležali boste na hrbtu v naslanjaču v ordinaciji z laserskim sistemom. Laserski sistem vključuje veliko napravo s pritrjenim mikroskopom in računalniškim zaslonom. (Glejte animacijo postopka LASIK .)

V oko vam bodo kapnili anestetično kapljico, očistili področje okoli oči in uporabili instrument, ki se imenuje spekulum za veke, da bo držal vaše veke odprte.

Vaš zdravnik bo morda uporabil mehanični mikrokeratom (napravo z rezilom), da do zarezal zavihek v roženici.

Če bo uporabljen mehanični mikrokeratom, bodo v vaše oko postavili obroč in nato s pomočjo zelo visokega pritiska ustvarili sesanje iz roženice. Dokler bo sesalni obroč vklopljen bo vaš vid meglen in verjetno boste občutili pritisk in nekoliko nelagodja v tem delu postopka. Mikrokeratom, rezalna naprava, je pritrjen na sesalni obroč. Vaš zdravnik bo uporabil rezilo na mikrokeratomu, da bo zarezal zavihek v vaši roženici. Rezila mikrokeratom so namenjena samo za enkratno uporabo in se jih nato zavrže. Nato se mikrokeratom in sesalni obroč odstrani.

Vaš zdravnik bo morda uporabil laserski keratom (lasersko napravo) namesto mehaničnega keratoma, da ob zarezal zavihek v roženico.

Če se uporabi laserski keratom, se roženica poravna s prozorno plastično ploščico. Vaš vid bo zamegljen in morda boste občutili pritisk in nekaj nelagodja med tem delom postopka. Laserska energija je osredotočena v notranjost roženice, kar ustvari tisoče majhnih mehurčkov plina in vode, ki se razširijo in povežejo, da ločijo tkivo pod površino roženice ter s tem ustvarijo zavihek. Ploščico se nato odstrani.

Lahko boste videli, a občutili boste nihajoče stopnje zamegljenega vida med preostankom postopka. Zdravnik bo nato dvignil zavihek in ga prepognil nazaj ter posušil odkrito tkivo.

Laser bo postavljen nad vaše oko in prosili vas bodo, da gledate v svetlobo. To ni laser, ki se uporablja za odstranjevanje tkiva iz roženice. Ta svetloba vam je v pomoč, da držite svoje oko osredotočeno na eno točko po tem, ko se enkrat vklopi laser. POZOR: Če ne morete nepremično strmeti v fiksen predmet za najmanj 60 sekund, potem morda niste primeren kandidat za to operacijo.

Ko je vaše oko v pravilnem položaju, bo zdravnik vklopil laser. V tej točki operacije boste morda opazili nove zvoke in vonj. Impulz laserja se sliši kot tiktakanje. Ko laser odstranjuje tkivo roženice, so nekateri ljudje opazili vonj, podoben žganju dlake. Računalnik nadzoruje količino laserske energije, ki jo odda v vaše oko. Pred pričetkom operacije bo vaš zdravnik nastavil računalnik, da izpari določeno količino tkiva na osnovi meritev, ki so jih opravili ob vašem prvem pregledu. Po tem ko impulzi laserske energije izparijo tkivo roženice, se zavihek postavi nazaj na njegov položaj.

Po koncu postopka je na vaše oko potrebno postaviti zaščito, saj se za držanje zavihka na mestu ne uporablja šivov. Pomembno je, da to zaščito nosite, saj vam preprečuje drgnjenje očesa in pritiskanje na oko med spanjem ter ščiti oko pred naključnimi udarci ali dregljaji dokler se zavihek ne zaceli.

Po operaciji

Takoj po postopku vas bo oko lahko peklo, srbelo ali pa boste imeli občutek, da vam je nekaj padlo vanj. Občutili boste lahko nelagodje ali v nekaterih primerih blago bolečino in vaš zdravnik vam bo morda svetoval, da vzamete blago zdravilo proti bolečinam. Obe očesi se bosta lahko solzili. Vaš vid bo verjetno moten ali zamegljen. Instinktivno si boste želeli drgniti oko, vendar si ne smete! Drgnjenje očesa lahko premakne zavihek, za kar bo potrebno nadaljnje zdravljenje. Poleg tega boste lahko občutili občutljivost na svetlobo, bleščanje, zvezde ali svetlobne obroče okrog luči ali pa bodo vaše beločnice videti rdeče ali krvave. Ti simptomi se bi morali močno popraviti v prvih nekaj dneh po operaciji. Pametno bi bilo načrtovati nekaj dni dopusta, dokler ti simptomi ne izginejo. Nemudoma morate kontaktirati svojega zdravnika in ne čakati na dogovorjeni obisk, če občutite močno bolečino ali če se vaš vid ali drugi simptomi poslabšajo, namesto da bi se izboljšali.

Vašega zdravnika morate obiskati prvih 24 do 48 urah po operaciji in nato v rednih intervalih najmanj naslednjih šest mesecev. Na vašem prvem obisku po operaciji bo zdravnik odstranil zaščito očesa, preveril vaš vid in pregledal vaše oko. Za domov vam bo morda dal eno ali več vrst kapljic za oči, ki vam bodo pomagale preprečevati okužbo in/ali vnetje. Verjetno vam bo svetoval tudi, da uporabljate umetne solze, ki vam pomagajo vlažiti oko. Ne nadaljujte z uporabo kontaktnih leč v operiranem očesu, tudi če je vaš vid meglen.

Počakati morate od enega do treh dni po operaciji preden pričnete s kakšnim nekontatknim športom, odvisno od količine potrebne aktivnosti, vašega počutja in navodil vašega zdravnika.

Za preprečevanje okužbo boste morda morali počakati do dva tedna po operaciji ali po nasvetu vašega zdravnika preden začnete z uporabo losjonov, krem ali ličil okoli oči. Zdravnik vam bo morda svetoval,da nadaljujete s čiščenjem trepalnic za določeno obdobje po operaciji. Za 1-2 meseca se morate tudi izogibati plavanju in uporabi masažnih kadi in whirlpoolov.

Z napornimi kontaktnimi športi, kot so boks, nogomet, karate, itd. ne smete poskušati najmanj štiri tedne po operaciji. Pomembno je, da zaščitite svoje oči pred udarci.

Tekom prvih nekaj mesecev po operaciji bo vaš vid lahko nihal.

Lahko da bo trajalo od tri do šest mesecev da se bo vaš vid stabiliziral po operaciji.

Bleščanje, svetlobni obroči, težave z vožnjo ponoči in drugi vizualni simptomi lahko ostanejo tudi tekom tega stabilizacijskega obdobja. Če so potrebni nadaljnji popravki ali izboljšave, morate pred ponovno operacijo počakati dokler niso vaše meritve oči konsistentne v dveh zaporednih obiskih najmanj 3 mesece narazen.

Pomembno je, da veste, da čeprav se bo vid na daljavo izboljšal po ponovni operaciji, je malo verjetno, da se bodo izboljšali tudi drugi vizualni simptomi, kot so bleščanje ali svetlobni obroči.

Pomembno je tudi da veste, da ni nobeno lasersko podjetje predstavilo dovolj dokazov, da bi Uprava za živila in zdravila (Food and Drug Administration, FDA) lahko naredila zaključke glede varnosti ali učinkovitosti operacije za izboljšavo.

Takoj stopite v stik s svojim zdravnikom, če so se vam razvili kakšni novi, nenavadni ali poslabšani simptomi kadarkoli po operaciji. Takšni simptomi lahko kažejo na težavo, ki lahko, če se ne zdravijo dovolj zgodaj, vodijo k izgubi vida.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Pravno obvestilo o piškotkih