fbpx

Očesna ambulanta

Očesna ambulanta

okulistična ambulanta
Očesna ambulanta je prostor, kjer je zaposlen oftalmolog oziroma okulist in prostor, kamor hodijo ljudje, ki imajo težave ter motnje vida. Motnje vida so danes zelo pogoste in vedno več ljudi je primoranih letno ali celo bolj pogosto obiskati okulista.

Med najbolj pogoste motnje vida štejemo kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Vse naštete motnje so posledica nepravilne oblike očesnega zrkla ali nepravilne ukrivljenosti roženice – astigmatizem. Zaradi predolgega zrkla (motnjo kratkovidnosti) ali prekratkega zrkla ( motnja daljnovidnosti ) oko svetlobnih žarkov ne fokusira na mrežnico kot bi bilo najbolje, da le ti sliko okolice prenesejo do možganov. Mrežnica je del očesa – tkivo, ki je zadolženo za nastanek slike, ki jo vidimo. Center mrežnice je rumena pega in le ta je sposobna natančnega vida, ki ga uporabljamo pri branju, prepoznavanju obrazov in ostalem. Očesna ambulanta je kraj, kjer vam te težave pomagajo odpraviti. V primeru daljnovidnosti ali kratkovidnosti potrebujete očala ali leče z pozitivno oz. negativno dioptrijo, ki očesu pomagajo, da žarke pravilno fokusirajo. V primeru daljnovidnosti se ti lomijo za mrežnico namesto na njej, v primeru kratkovidnosti se ti lomijo pred mrežnico namesto na njej.

Očala in kontaktne leče so pripomoček, ki omogočata da se vid v času njunega nošenja korigira in kot posledica le, oseba jasno in razločno vidi slike ter predmete v okolici. Očesna ambulanta s svojo ekipo, ki navadno sestavlja medicinsko sestro in enega ali več okulistov, oftalmologov ali optimetrista. Le ti poskrbijo, da se vaš vid povrne nazaj v primarno stanje in vam kar se da najbolje služi.

Očesna ambulanta ima navadno sprejemni prostor, kjer vas prijazna medicinska sestra pozdravi in sprejme vašo zdravstveno izkaznico ter morebitno drugo dokumentacijo – izvide od specialista ter vas napoti k okulistu, ko pridete na vrsto. Marsikatera očesna ambulanta ima poleg tudi optiko, kjer si je mogoče očala kupiti. V osvetljenem prostoru so na policah in poličkah očala različnih barv, oblik in velikosti, ki vam poleg jasnejšega vida lahko služijo kot lepotni pripomoček. Sprehodite se po prostoru, ki ga nudi očesna ambulanta in poglejte katera očala so vam všeč in vam najbolje pristojijo.

Najmodernejša očesna ambulanta – število le teh se povečuje vam poleg korekcije vida z očali in kontaktnimi lečami omogoča tudi lasersko operacijo oči. Laserska operacija oči vam motnjo vida korigira za vedno in tako se po vsej verjetnosti lahko za kar nekaj časa poslovite od kontaktnih leč ali očal.

Pošljite povpraševanje sedaj!
Z 1 povpraševanjem do 11 različnih ponudb očesnih ambulant.
očesna ambulanta ljubljana
Do 3 kratne razlike med cenami za lasersko operacijo oči!
Pri Doktor 1A smo preverjali cene med ponudniki za lasersko odpravo očesne dioptrije in ugotovili, da je med najcenejšo operacijo (PRK) in najdražjo operacijo (Relex), kar 3 kratna razlika v ceni?
Zakaj so cene laserske odprave dioptrije tako različne?

Očesna ambulanta, ki omogoča lasersko odpravo dioptrije je sodobno opremljena in ima modernen laser ter ves potreben instrumentarij, ki omogoča izvajanje te precizne visokotehnološke operacije, ki vam lahko povrne nazaj vaš vid. Laserska operacija oči je kirurški postopek pri katerem se za izboljšanje vida uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe s katerim se nežno preoblikuje roženico— površina očesa. Z laserjem se odstranijo mikroskopski delci tkiva in roženica se izravna ( odpravi se kratkovidnost ) ali pa se ji poveča strmina ( odpravi se daljnovidnost) in/ali se zgladi njene neenakomernosti (za odpravljanje astigmatizma).

Na področju korekcijske očesne kirurgije so na voljo različni moderni pristopi, ki izboljšajo motnje vida. Najbolj uporabljeno in priljubljena metoda LASIK (lokalna keratomileuza s pomočjo laserja), PRK metoda (keratektomija) in Relex Smile metoda. Če te metode niso primerne, obstaja tudi možnost vstavljanja umetnih leč, ki se izvede prav tako z operacijo – kirurško. Moderna očesna ambulanta tako omogoča različne metode operacij glede na želje, potrebe in profile pacientov z motnjami vida. Najnovejša, najboljša in tudi najdražja je metoda Relex Smile, ki je očesu zelo prijazna in neinvazivna. Velikost reza je zelo majhna – zgolj 2-3mm (80% manj kot pri lasik metodi) in že kak dan po operaciji se lahko vrnete nazaj v ustaljen ritem.

Koliko časa traja poseg LASIK in PRK?

Očesna ambulanta in oklust, ki bo izvedel operacijo so vam na voljo za vaša vprašanja in razrešitev morebitnih pomislekov. Laserska korekcija vida LASIK običajno traja manj kot eno minuto, medtem ko celoten postopek traja približno petnajst minut za posamezno oko. Očesna ambulanta in njihovo osebje bodo poskrbeli, da bo operacija za vas kar se da prijazna in neboleča. V oko vam bodo vstavili anestetične kapljice in zdravnik bo začel z operacijo. Laserska operacija oči PRK traja samo petnajst minut. Med posegom ste budni, vaš očesni kirurg pa vam lahko ponudil blago oralno pomirjevalo, ki vam bo pomagalo, da se sprostite. Pri posegu LASIK bo kirurg na prvem sloju roženice ustvaril tanko režo, jo odmaknil in z laserjem odstranil nekaj tkiva roženice, nato pa bo režo namestil na svoje mesto. Pri posegu PRK se reža ne ustvari, laser enostavno odstrani zunanji sloj roženice, ki se po operaciji zaraste.

Posega LASIK in PRK sta ambulantna posega, kar pomeni, da boste v očesni ambulanti kirurga preživeli eno uro in po tem odšli domov. Ne glede ne to kako oddaljena je očesna ambulanta od vašega doma, vas mora domov peljati nekdo drug, saj bo vaš vid po posegu nekoliko zamegljen. Večina oseb, na katerih je bil opravljen poseg LASIK, se lahko na svoje delovno mesto vrne naslednji dan. Pri posegu  PRK pa veliko kirurgov priporoča vsaj dva do tri dni počitka. Če bi se vaš vid poslabšal ali bi nekaj dni po operaciji čutili močno bolečino, morate poklicati okulista. Očesna ambulanta vam je na voljo za informacije in pomoč tudi po operaciji.

Ali je laserska operacija dioptrije varna? Kakšna so tveganja?
Organizacija FDA posega LASIK in PRK prepoznava kot varna in učinkovita. Pri laserski korekcija vida se uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe, ki je računalniško nadzorovan. Kirurg laser vklopi in ga lahko kadarkoli izklopi. Za zmanjševanje tveganja za napake je prisotnih veliko varoval. Priporočamo vam, da obisčete stran doktor 1a, kjer boste našli še dodatne informacije o operaciji. Na voljo vam je 14 klinik v Sloveniji in na Hrvaškem. Prav tako imate možnost brezplačnega pregleda pri zdravniku (v primeru posega), ki vam bo pregledali oči in povedal ali ste primeren kandidat za operacijo. Če kontaktirate okulista preko Doktor 1a vam nudimo dodatne popuste.