fbpx

Pogosta vprašanja

Ponudba

Ponudba

Pogosta vprašanja

lepotna 0333
Kateri kirurški postopek za korekcijo oči je za vas pravi?

Ker se naše oči z leti spreminjajo, se spreminja tudi vrsta laserske očesne kirurgije ali druge korekcije, ki jih potrebujemo. Določeni pristopi pri postopku LASIK ali drugi postopki, ki dobro delujejo pri mlajših odraslih so lahko neprimerni za starejše posameznike.

V nekaterih primerih je korekcijska očesna kirurgija popolnoma izključena. Osebe, ki so mlajše od 18 let so redko primerne za lasersko korekcijo vida, saj se zaradi telesne rasti in zorenja njihove oči prehitro spreminjajo.

Prav tako imajo nekateri ljudje določena stanja ali bolezni, zaradi katerih so slabi kandidati za nekatere postopke korekcije vida in so boljši kandidati za druge postopke. Primeri:

V primeru, da imate sladkorno bolezen ali katerokoli drugo bolezen, ki vpliva na celjenje ran, ste boljši kandidat za postopek PRK ali LASEK kot za določene vrste postopka LASIK.
Če imate nenadzorovan glavkom, po vsej verjetnosti ne izpolnjujete pogojev za postopek LASIK ali za določene druge postopke.
Zavedajte se, da se pri nosečnicah na splošno ne sme izvajati katerakoli oblika načrtovane kirurgije vida, saj hormonske spremembe lahko vplivajo na točnost zdravljenja.
Življenjski slog ima prav tako močan vpliva na vrsto korekcije vida, ki jo potrebujete. Šivilja potrebuje zelo dober vid na blizu. Uporabniki računalnikov potrebujejo dobro sposobnost hitrega ostrenja. Pilot pa mora ohraniti zaznavanje globine, da ima med letenjem dobro prostorsko orientacijo.
Na splošno pa so osebe v dvajsetih ali tridesetih letih z blago ali srednjo daljnovidnostjo, kratkovidnostjo, in/ali astigmatizmom običajno odlični kandidati za lasersko korekcijo vida.

Resne napake vida in korekcijska očesna kirurgija za starejše osebe

Če ste stari več kot štirideset let ali imate resne napake vida, se lahko z vašim očesnim kirurgom pogovorite o naslednjih možnostih:

Monovizija. Pri tem pristopu se lahko postopek LASIK uporabi za korekcijo enega očesa za vid na daleč in za korekcijo drugega očesa za vid na blizu ter je lahko rešitev za presbiopijo, ki povzroča zamegljeni vid in prizadene osebe, ki so stare okoli štirideset let.
Vendar pa se nekatere osebe monoviziji ne morejo prilagoditi. Najprej razmislite o uporabi kontaktnih leč z monovizijo ali pa jo preizkusite s “poskusnimi lečami” pri vašem okulistu, da se tako lahko prepričate, da vam ta pristop odgovarja.

CK prav tako omogoča vrsto monovizije, vendar s širšim območjem vida v korigiranem očesu.

Primeri multifokalnih in prilagodljivih intraokularnih leč pri operaciji katarakte in refraktivne menjave leč vključujejo (zgornja slika iz leve ) AcrySof IQ ReSTOR (Alcon), ReZoom (Abbott Medical Optics ali AMO) in Crystalens (Bausch + Lomb). Na spodnji sliki je Tecnis (AMO).

Multifokalne ali prilagodljive intraokularne leče (IOL). Če boste pri refraktivni menjavi leč ali pri operaciji katarakte izbrali to vrsto leč, bodo te leče trajno zamenjale vašo naravno očesno lečo.
Umetne leče lahko vid povrnejo v celoti, vendar pa lahko pride do stranskih učinkov, kot je zmanjšana globina vidnega zaznavanja ali težave z nočnim vidom v obliki krogcev ali bleščanja.

Poleg tega boste mogoče še vedno morali nositi očala ali kontaktne leče ali pa boste morali opraviti ponovitev laserskega postopka, saj obstaja možnost, da leče ne bodo mogle povrniti popolnega vidnega območja. Prepričajte se in se o pozitivnih in negativnih straneh teh novih leč pogovorite z vašim očesnim kirurgom.

Korekcija vida pri hudi kratkovidnosti ali daljnovidnosti. Če ste močno kratkovidni ali daljnovidni potem postopek LASIK, PRK in drugi postopki laserske korekcije vida za vas mogoče niso najboljša možnost, saj imajo svoje omejitve. Če ste močno kratkovidni, nekateri očesni kirurgi menijo, da so za vas najboljša izbira implantantne leče (Visian ICL in Verisyse).
V primeru močne daljnovidnosti je refraktivna menjava leč, pri kateri umetna leča zamenja vašo naravno lečo, ustrezna rešitev za vas.

Razmislite tudi o možnosti rešitev večplastne korekcije vida (multiple vision correction solutions), ki je za vašo starost in življenjski slog najboljša možna rešitev, še posebej če ste starejši od štiridesetih let.

Če ste stari okoli trideset let, boste mogoče za korekcijo vida na daleč izbrali postopek LASIK ali PRK. Potem ko boste prišli v sredino štiridesetih let, na vaš vid na blizu pa vpliva presbiopia, boste morda nadaljevali z “izboljšavo” z uporabo konduktivne keratoplastike.

S konduktivno keratoplastiko v enem očesu boste zamegljenost vida na blizu, ki nastane zaradi stanja presbiopije in je povezana s starostjo, morda lahko izostrili.

Večina očesnih kirurgov vam bo povedala, da vam trajnega, optimalnega vida ne more zagotoviti nobeden od postopkov korekcije vida. Tako, kot ste v preteklosti morali zamenjati očala ali kontaktne leče, boste po vsej verjetnosti morali opraviti LASIK izboljšavo ali kakšno drugačno kirurško korekcijo za ohranjanje dobrega vida, ko se starate.

Prav tako se morate zavedati, da pri vseh korekcijah vida obstaja tveganje za blage ali močne stranske učinke. Prede boste sklenili končno odločitev se zato s svojim očesnim kirurgom ali okulistom podrobno pogovorite o vseh možnostih in potencialnih tveganjih.

Kaj je laserska korekcija vida?

To je kirurški postopek pri katerem se za izboljšanje vida uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe s katerim se nežno preoblikuje roženico— površina očesa. Z laserjem se odstranijo mikroskopski delci tkiva in roženica se izravna (za odpravljanje kratkovidnosti ) ali pa se ji poveča strmina (za odpravljanje daljnovidnosti ) in/ali se zgladi njene neenakomernosti (za odpravljanje astigmatizma).

Cilj laserske očesne kirurgije je spreminjanje oblike roženice tako, da lahko bolje fokusira slike v mrežnico in tako izostri vid. Poseg LASIK in PRK sta dve vrsti laserske korekcije vida.

Ali sta posega LASIK in PRK varna?

Organizacija FDA posega LASIK in PRK prepoznava kot varna in učinkovita. Pri laserski korekcija vida se uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe, ki je računalniško nadzorovan. Kirurg laser vklopi in ga lahko kadarkoli izklopi. Za zmanjševanje tveganja za napake je prisotnih veliko varoval. Vseeno pa je z vsakim kirurškimi posegom povezano tveganje.

Čeprav ne poznamo natančnega števila zapletov , študije kažejo, da je stopnja manjših zapletov, kot so suhe oči in nočno bleščanje, tri do pet odstotna, tveganje za resne okvare, kot je izguba vida pa znaša manj kot en odstotek. Pri posegih LASIK ali PRK primerov slepote ni. Na splošno pa so rezultati zelo dobri.

Ali lahko opravim poseg na obeh očesih naenkrat?

Večina kirurgov opravlja postopek LASIK na obeh očesih naenkrat. Ker pa je pri posegu PRK za zbistritev vida potrebno več časa, veliko kirurgov počaka teden ali dva preden opravijo poseg še na drugem očesu.

Kako se laserska očesna kirurgija razlikuje od prejšnjih vrst refraktivne očesne kirurgije?

Trenutne metode laserske korekcije vida, kot je LASIK (lokalna keratomileuza s pomočjo laserja (laser-assisted in situ keratomileusis), imajo višjo stopnjo predvidljivosti končnih rezultatov in nižjo stopnjo zapletov. Poleg tega se je pri starejših korekcijskih tehnikah rez izvajal ročno, ne pa z avtomatiziranim laserjem.

Ali so ob laserski korekciji vida prisotne bolečine?
Med posegom LASIK ali PRK bolečin ne boste čutili , saj boste v oči najprej dobili anestetične očesne kapljice. Potem vam bo kirurg po potrebi predpisal protibolečinska zdravila. Veliko pacientov, ki so opravili postopek LASIK, poroča samo o blagem nelagodju kakšen dan ali dva po operaciji. Več nelagodja boste občutili po posegu PRK, saj se pri tem postopku odkrivajo globlji sloji roženice. Preden boste po postopku PRK dosegli jasen in udoben vid, se morajo zaščitne površinske celice regenerirati in prerasti zdravljeno mesto. Ta proces pa lahko traja teden ali dva, včasih pa tudi dlje.
Koliko časa traja poseg LASIK?

Sam laserski poseg običajno traja manj kot eno minuto, medtem ko celoten postopek traja približno petnajst minut za posamezno oko.

Kako vem, da sem ustrezen kandidat za lasersko korekcijo vida?

Pri odločitvi vam bo pomagal vaš okulist, vseeno pa obstajajo splošne smernice:

  • Imeti morate zdrave oči — ne smete imeti glavkoma, infekcije, katarakte, močno suhih oči ali kakršnega koli drugačnega stanja, ki lahko vpliva na post-operativno celjenje.
  • Biti morate odrasla oseba: v 21. letu starosti ali starejši (možne so izjeme).
  • Vaš vid mora biti stabilen vsaj eno leto pred operacijo.
  • Če ste noseči ali dojite, vaš hormonski nivo lahko vpliva na obliko oči, zato boste morali počakati, da se vaši hormoni povrnejo na normalen nivo.
  • Ne smete imeti degenerativne ali avto-imune bolezni, saj vplivata na proces celjenja.
Kaj se zgodi pred lasersko očesno kirurgijo?
Pri svojem optiku boste opravili temeljit očesni pregled s katerim boste ugotovili, če ste primeren kandidat za lasersko korekcijo vida. Optik bo opravil testiranje za glavkom, katarakto in druga stanja, zaradi katerih morda niste ustrezen kandidat. Optik bo uporabil napravo, ki se imenuje topograf roženice, s pomočjo katerega bo vaše oči fotografiral in ustvaril elektronski zemljevid vaših oči. Kirurg bo za doseganje najboljših rezultatov ta zemljevid uporabil za načrtovanje vaše operacije.
Kaj se zgodi naslednji dan po posegu?

Posega LASIK in PRK sta ambulantna posega, kar pomeni, da boste v pisarni kirurga preživeli eno uro in po tem odšli domov. Domov vas mora peljati nekdo drug, saj bo vaš vid po posegu nekoliko zamegljen.

Usedli se boste na nastavljivi stol. Kirurg bo v vaše oči dal anestetične očesne kapljice, vašo glavo namestil pod laser in pod vaše veke namestil spekulum za veke (držalo), ki vaše oči drži široko odprte.

Pri posegu LASIK bo kirurg na prvem sloju roženice ustvaril tanko režo, jo odmaknil in z laserjem odstranil nekaj tkiva roženice, nato pa bo režo namestil na svoje mesto. Pri posegu PRK se reža ne ustvari: laser enostavno odstrani zunanji sloj roženice (epitelij), ki po operaciji ponovno zraste.

Kaj se zgodi po kirurškem posegu?
Kirurg vam bo v oči dal očesne kapljice ali mazilo. Za kratek časa boste morali počivati nato pa boste lahko odšli domov, kjer boste počivali. Verjetno boste jasnejši vid opazili takoj, običajno pa se vid dodatno izboljša po nekaj tednih.
Kdaj lahko spet začnem voziti avto?
Z vožnjo lahko začnete takoj, ko se vaš vid zadosti izboljša, vsekakor pa ne na dan operacije LASIK ali PRK.
Se lahko takoj po operaciji vrnem na svoje delovno mesto?
Večina oseb, na katerih je bil opravljen poseg LASIK, se lahko na svoje delovno mesto vrne naslednji dan. Pri posegu PRK pa veliko kirurgov priporoča vsaj dva do tri dni počitka.
Kdaj lahko začnem z uporabo ličil?
Ličila lahko začnete uporabljati približno en teden po operaciji. Vseeno pa je priporočljivo, da svoja stara ličila zavržete in kupite nova, saj se zaradi uporabe starih ličil možnost infekcije lahko poveča.
Kakšni so stranski učinki?
Nekatere osebe imajo po posegu LASIK suhe oči , za lajšanje te težave se običajno uporabljajo očesne kapljice in stanje se sčasoma izboljša. Druge osebe lahko opazijo svetlobne odboje ali krogce okoli luči, še posebej ponoči . Običajno se čez nekaj časa ta učinek zmanjša ali izgine. Pri manjšem številu oseb (verjetno manj kot en odstotek) se vid poslabša.
Koliko kontrolnih pregledov je potrebno opraviti po posegu LASIK?

To je odvisno od vašega kirurga, verjetno pa se boste na kontrolni pregled morali vrniti že naslednji dan. Naslednji pregled je nato naslednji teden ali mesec po operaciji, naslednji pa po treh mesecih. Vaš zdravnik vam bo povedal, če je potrebnih več pregledov.

Kaj se zgodi v primeru, da se vid ne izboljša?
Malo število oseb po operaciji vidijo bolje nato pa se jim vid postopoma prične pešati. V tem primeru se morate o tem pogovoriti z vašim okulistom, ki bo ugotovil vzrok in odločil ali je potrebno ponovno zdravljenje (izboljšanje).
Koliko stane laserska korekcija vida?
Cena posegov niso točno določena, saj se cene spreminjajo od kirurga do kirurga. Cene se gibljejo od nekaj 100 EUR pa vse do nekaj 1000 EUR do več kot 3,000 EUR za posamezno oko. Povprečni stroški postopkov korekcije vida na osnovi laserja so okoli 2,150 EUR za posamezno oko. Pri osebju kirurga se lahko pozanimate o možnosti financiranja postopka.
Imam še več vprašanj glede posega LASIK. Kaj moram vprašati?

Najboljši vir informacij o posegu LASIK je kirurg, ki izvaja postopek LASIK , večina pa ponuja brezplačno svetovanje. Vse kar morate narediti je to, da se naročite na pregled TUKAJ!

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Pravno obvestilo o piškotkih