fbpx

Povečanje prsi

Povečanje prsi

povečanje dojk
Ženske se za povečanje dojk odločijo, ko želijo imeti večje ali bolj polne prsi. Povečanje prsi se lahko izvede zaradi rekonstrukcijskih namenov, na primer po mastektomiji zaradi raka na prsih ali zaradi kozmetičnih razlogov.
Tukaj je opisano samo kozmetično povečanje dojk. Obravnava vrste prsnih vsadkov, ki so na voljo, povečanje prsi, opis postopka in možne zaplete.
Prsni vsadki iz fiziološke raztopine in silikona

Za povečanje dojk obstajata dve vrsti prsnih vsadkov: iz silikona in fiziološke raztopine.

Vsadki, ki so uporabljeni za povečanje prsi so napolnjeni s fiziološko raztopino v obliki silikonske školjke napolnjene s sterilno slano vodo (saline). Vsadki napolnjeni s silikonom so silikonske školjke napolnjene s plastičnim gelom (silicone). Po operaciji veliko žensk pravi, da se silikonski vsadki v primerjavi z vsadki iz fiziološke raztopine, občutijo bolj podobno, kot prave prsi, ob puščanju predstavljajo večje tveganje.

Povečanje dojk je cenovno odvisno od lokacije, zdravnika in vrste vsadkov.

Običajno se cenovno povečanje dojk giblje okoli 3.000EUR (cena je odvisna od različnih faktorjev). Ker je cena kar visoka in je to kozmetični postopek, zdravstveno zavarovanje povečanje prsi ne krije.

Prsi se lahko razvijajo dokler ženska ne pride v pozna najstniška ali zgodnja dvajseta leta, zato FDA zahteva, da mora biti za povečanje prsi s fiziološko raztopino ženska stara vsaj 18 let, pri silikonskih vsadkih pa vsaj 22 let. Ko izbirate vašega kirurga za povečanje dojk, izberite takšnega, ki ima veliko izkušenj (cena takih je dražja, saj je delo tudi bolj kvalitetno). Možnost zapletov po operaciji je manjša, če boste izbrali kirurga, ki je opravil vsaj pet let kirurškega izobraževanjem in ima vsaj dve leti izkušenj v plastični kirurgiji.

Pred postopkom povečanje dojk bo vaš kirurg opravil medicinsko ocenjevanje. O tem, kaj želite dobiti in kaj lahko pričakujete, se boste pogovorili z vašim zdravnikom. Vaš kirurg vam lahko svetuje, da za nekaj dni ali tednov pred operacijo povečanje prsi prenehate jemati določena zdravila.

Povečanje dojk ni dolgotrajno zahtevna operacija saj se lahko vrnete domov že isti dan ali pa lahko v bolnišnici ostanete čez noč.

Postopek traja samo dve uri. Verjetno boste dobili splošni anestetik, ki vas bo »uspaval« in bo preprečil bolečine. Kirurg bo glede na vaše telo, vrsto vsadka in velikost povečanja naredil rez pod vašimi prsmi, rokami ali okoli vaših bradavic.

Kirurg bo prsni vsadek vstavil v žep nad ali pod vaš prsni koš. Po tem, ko je vsadek na ustreznem mestu, bo kirurg rez zaprl s kirurškimi šivi ali kirurškim trakom.

Po postopku povečanje prsi bodo vaše prsi pokrite z gazo. Možno je, da boste dobili drenažne cevke, ki bodo po nekaj dneh odstranjene. Mogoče boste med procesom celjenja morali nositi kirurški nedrček.

Nekaj dni po operaciji boste morali mirovati. Po tem, ko dobite prsne vsadke, šest tednov smete dvigovati težkih bremen.

Za lajšanje bolečin lahko v lekarni dobite tablete za lajšanje bolečin, kot je paracetamol. Vaš zdravnik vam lahko predpiše analgetike. Predel, kjer je bilo opravljeno povečanje dojk, bo verjetno zatekel. Čez nekaj časa bo oteklina splahnela, brazgotine pa bodo zbledele.

Povečanje dojk ni dolgotrajno zahtevna operacija

Čeprav je to kozmetični postopek, povečanje dojk ima določena tveganja, kot so:

  • Boleče prsi
  • Spremembe pri občutenju bradavic in prsi
  • Spreminjanje in otrditev brazgotin okoli vsadka
  • Brazgotine
  • Krvavenje
  • Vnetje
  • Težave z velikostjo ali obliko vsadka (npr. prsi niso simetrične)

Možno je, da se vsadki strgajo ali začnejo spuščati. Če vsadki iz fiziološke počijo, bo telo brez težav to raztopino absorbiralo. Silikonski vsadek lahko pušča v školjki in tam snov lahko tudi ostane ali pa začne izhajati iz školjke. Ko se vsadek iz fiziološke raztopine raztrga, splahni. Ko pa se raztrgajo silikonski vsadki, se očitni simptomi mogoče ne pojavijo. To imenujemo tiha raztrganina.

Povečanje prsi ni zasnovano tako, da bi trajalo celo življenje. Če boste imeli težave ali pa se bo oblika vsadka spremenila, boste mogoče morali vsadek čez nekaj časa zamenjati.

povečanje prsi

Ženske, ki se odločijo za povečanje dojk in imajo vsadke iz silikonskega gela, je potrebo tri leta po operaciji prsnih vsadkov slikati z magnetno resonanco (MRI), nato pa za preverjanje tihe raztrganine MRI opravljati na približno dve leti. Če se vaš vsadek raztrga, ga morate zamenjati ali odstraniti.

Zaradi prsnih vsadkov je mamografijo težje izvesti, lahko pa se izvede posebno rentgensko slikanje. Prsni vsadki povečujejo tveganje za nastanek raka. Prav tako boste zaradi prsnih vsadkov težje dojili.

Pošljite povpraševanje sedaj!

Vse kar je potrebno storiti je to, da vpišite spodnje podatke.